Roštilj-sendvič sa gljivama

Već neko vrijeme prateći razne YouTube i blog izvore srećem se sa veganskim verzijama  sendviča od čupane (vučene?) svinjetine (pulled pork sandwich). Naravno, u njemu nema nikakve svinjetine, samo gljive – da bi bio veganski. Kratko guglanje otkriti će da postoji više od milijun pogodaka samo za termin “veganska vučena svinjetina” (vegan pulled pork). Taj oksimoron mi je totalno sumanut (veganski sendvič od vučene svinjetine!?) i ustrajanje na mesnoj terminologiji čini mi se vrlo šašavo (zašto bi želio zvati nešto mesnim imenom, ako kategorički odbijaš meso jesti?) no također i je vrlo ljudski pokušavati familijarnošću smanjiti tjeskobu od različitosti. Vjerujem da je mnogima dovoljan stres to što su prisiljeni konstantno objašnjavati svoje izbore da ih odvrati od želje za pročišćavanjem vokabulara.

Bez obzira na terminologiju ovaj prekrasan sendvič i dalje će biti izuzetno ukusan, kako god ga zvali (sigurna sam da Shakespeare nije na to mislio kad je pričao o ružama, ali “Ruža i bi i dalje divno mirisala, kakvim se god imenom zvala” sjajno pristaje ovoj situaciji :D)

Potrebno (za jedan raskošni sendvič):
pecivo po želji, meko kao mliječna žemlja ili neko supstancijalnije poput šlapice (ciabatta). Ja sam imala peciva sa bučinim brašnom iz prekonoćne fermentacije i izvrsno su poslužila u ovu svrhu. Tostirano po želji ili pareno da omekša.
1 žličica ulja
manji luk (50 g)
150 g gljiva – najbolji su smeđi šampinjoni po teksturi, ali sve su ok,
prstohvat soli
pola žličice ljute paprike
pola žličice mljevenog kima
2 žlice slatkastog kečapa (ako nije baš sladak dodajte malo slada ili šećera)
svježe mljeveni papar
veći češanj češnjaka
ljuti umak po želji

Za prateću salatu:
1 list kineskog kupusa
žlica kukuruza iz konzerve
pola paradajza
1-2 (ljuta) feferona
30 g ribane mrkve
1 žlica majoneze (po potrebi domaće veganske)

 


Postupak:
Na ulju povenite luk  i dajte mu da lagano posmeđi (to je važno radi roštiljskog dojma), dodajte narezane gljive, posolite i dinstajte uz miješanje da ispari voda – to će potrajati par minuta, taman da pripremite salatu i pecivo.
Pripremite salatu – sve narežite, stavite u posudu i pomiješajte s majonezom.
Pripremite pecivo – ugrijte da omekša ili tostirajte na gril tavi.
Kad je voda iz gljiva isparila dodajte sve začine i promiješajte. Da ima onaj zamamni okus roštiljskog sendviča nužno je mnogo začina – a prilagodite vlastitom ukusu ako imate dražu kombinaciju mirodija – važno je samo da roštiljski umak ili kečap budu u bazi da finalni proizvod lako ostaje u pecivu. Ako je potrebno dodajte koju kap vode i deglazirajte tavu.
Na ugrijano pecivo istresite gljive, na njih rasporedite nešto salate i zatim pokrijte drugim pecivom.
salata s majonezom
Da ponovim još jednom; ovaj sendvič meni je divan! Gljive su ljute i aromatične, ljepljive i snažnog umami okusa. Salata  majonezom daje dovoljno količinu masnoće da sendvič bude sočan i osjet u ustima (eng. mouthfeel) osjet slasti, a ne masti. Ja volim jako ljuto pa stavljam Brutalero (1/4 žličice za porciju) no moguće je i uživati u blažoj količini ljutine uz neki drugi ljuti umak.
Roštilj sendvič s gljivama
Zasitno, mirisno, vruće – porcija i pol jednako prikladna za početak dana uz čašu voćnog osvježenja ili pak kraj dana, praćena kakvom tamnom pivom da upotpuni taj snažno sladni i karamelasti dojam.

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

7 misli o “Roštilj-sendvič sa gljivama”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s