Rezanci s povrćem i vratinom

Pretprošle godine kad sam pravila zaokret prema zdravijoj prehrani i suočila se sa činjenicom da polovica svakog obroka treba biti povrće (a druge dvije četvrtine(!) škrobovi i bjelančevine odjednom se pokazalo da ja uopće ne znam tako kombinirati namirnice. Maksimalni povrtni doseg bio bi mi salata uz jelo ili drugi prilog uz krumpir. Proučavajući statistiku pojedenog (preporučam Calorie Count) bilo je očigledno da se tako jednostavno ne može sakupiti dovoljno nutrijenata (npr. vlakana ili vitamina) za uravnoteženu prehranu i morala sam se okrenuti novim receptima i tehnikama. Tako sam otkrila vijetnamsku kuhinju. Sa bogatom ostavštinom kolonijalne kulinarne tradicije (koja uključuje kruh i mnogo svinjetine!) vijetnamska kuhinja je odličan izvor inspiracije, ujedno bivajući i bliska onoj vrsti kuhanja koja nam je ovdje uobičajena i poznata. Recept koji slijedi proistječe iz tog procesa potrage; više tehnika nego definitivni popis sastojaka ovaj je recept jednostavno i prilagodljivo startno mjesto za mnoge druge obroke – iskrojene bliže vašem senzibilitetu i ukusu.

U životu (što se danas posebno dade primijetiti kroz internetske kulinarske komentatore :D) ljudi često teže ukalupljivanju kulinarstva i zahtijevaju egzotične sastojke za jela egzotičnih destinacija – i nazivaju to inzistiranjem na originalnom receptu. No, originalni recept najčešće ne potječe iz želje za ekskluzivnošću nego iz jednostavne okruženosti dostupnim sastojcima. Inzistirati na genuinosti stoga mi se čini šašavo u dnevnoj prehrani. Na putu u Vijetnamu ili u vijetnamskom restoranu očekivati originalne tehnike i sastojke logično je, da možemo dodati novo iskustvo svom nepcu, iskustvo koje će pomoći u usmjeravanju očekivanja – no u dnevnom životu usvajanje tehnike ili načina kombiniranja često bude mnogo primjenjivije.

Kad sve rečeno do sad spojim sa svojom željom da recepti budu brzi da se očuva vrijednost sastojaka dobivam ovaj dragulj domaće kuhinje koji i potomčica često zahtjeva za ručak i pojede do posljednje mrvice. Ovdje je upogonjen dragi i pouzdani ekspres lonac da bi jelo bilo spremno za nekoliko minuta, ali i bez njega za nekoliko minuta više možete dobiti isti ukusni rezultat.

Potrebno (za dvije porcije):
tjestenina; rezanci – uski, široki, s jajima ili bez, pšenični, rižini ili bezglutenski – koji god vam odgovaraju

žlica masnoće
manji luk (oko 30 g), narezan na kocke ili kriške
oko 150 g tvrdog povrća (mrkva, korabica, sredina glavice brokule ili cvjetače, pastrnjak) – ono će zadržati oblik i teksturu
oko 150 g mekog povrća (paprika, tikvica, poriluk, kinesko zelje) – ono će se tijekom kuhanja raspasti i napraviti umak
sjeckana rajčica – radi kiselosti (dovoljno je pola konzerve)
začini; (nekakva) sol i papar su obavezni, a osim toga sušeni feferoni, vegeta, pola kocke za juhu – što god vas od začina veseli i što će pomoći da vam ovo jelo bude okusom blisko
veća (200 g) šnicla svinjske vratine, dobro prošarana masnoćom

Za posluživanje:
svježe začinsko bilje, drobljeni kikiriki, sjeckani zeleni dio mladog luka, salate i umaci po želji (npr. začinjeni ili nezačinjeni gusti jogurt i ljuti umak kao sambal oelek ili sriracha)

Postupak:
U zdjeli ekspres lonca zagrijte odabranu masnoću i na njoj popržite kratko luk i zatim dodajte sve ostalo povrće najeckano na manje kockice (oko 1 cm kub), ulijte paradajz, začinite i na vrh stavite posoljenu i popaprenu šniclu. Zatvorite lonac, pustite da dosegne pritisak i zatim smanjite vatru i kuhajte na visokom pritisku 10 minuta. Kad odzvoni deset minuta skinite s vatre i pustite da se pritisak sam spusti prije otvaranja (tzv. natural release odnosno prirodno otvaranje ekspres lonca)
U međuvremenu skuhajte rezance po želji – mi smo imale capelline. Kad budu kuhani ocijedite i osvježite ih vodom (samo da se ispere škrob sa površine) i poslužite na tanjurima.
Iz otvorenog lonca izvadite meso, narežite na trake i poslužite meso i povrće uz rezance i priloge.


Ovako kuhana svinjska vratina topi se u ustima, a također je puna okusa i vrlo “mesnata”, a ne “gulašasta”. Umjesto posluživanja na rezancima možete je također poslužiti na pecivu poput bageta kao izvrstan sendvič – drugu verziju sjajne, vijetnamskom kuhinjom inspirirane, porcije i pol! 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

2 misli o “Rezanci s povrćem i vratinom”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s