Veganski sir

Riječ “veganski” običavala me je činiti vrlo nervoznom.

Zaista, gdje je problem? Veganski je termin koji označava prehranu (ili cjelokupni životni stil) u kojem osoba ne koristi životinjske proizvode. Što se tiče prehrane to obično uključuje ne jedenje mesa, mlijeka, meda i svih proizvoda u čijoj su proizvodnji upotrijebljene životinjske sirovine. Ideološki, dosta mi je teško razumjeti granicu (često vrlo arbitrarnu) koju pobornici tog životnog stila postavljaju, no praktično podržavam odabir dijete koja donosi visoki stupanj kreativnosti i uključuje korištenje mnoštva biljnih izvora hrane.

Nervoza je zapravo proistjecala baš iz toga; čini se tako jednostavnim samo izbjegavati namirnice životinjskog porijekla – a opet kad se čovjek odluči na makar i samo jedan klasično pripremljen obrok mozak ode u blokadu pred izazovom kombiniranja namirnica i opsegom ograničenja ako se doista uzme ozbiljno. Danas, sa (vrlo) malo dodatnog iskustva stvari se više ne čine tako složenima. Štoviše, veganski eksperimenti odjednom znače zadovoljstvo otkrića novih metoda i okusa.

Poput ovog sira.

Tehnički, nema sira bez mlijeka i fermentacije i čovjek bi pomislio da veganska prehrana ne omogućava takvo što – no ipak tu je. Kao što sam natuknula prošlu srijedu kad smo naučili praviti rejuvelac – veganski sir s fermentacijskom kulturom moguć je, izvediv i, moram priznati, izuzetno ukusan! Ovdje ću pokazati samo jedan temeljni način pripreme no kad se odlučite isprobati ga uvidjeti ćete da je vrlo lako napraviti i mnoštvo drugih uspješnih okusa, prilagođenih vlastitom buđetu i ukusu.

Potrebno (temeljni recept):
namočeni indijski oraščići (1 sat do preko noći)
rejuvelac (ovisno o količini namočenih orašaca, samo dovoljno tekućine da olakša usitnjavanje)

Za početak uzmite najmanju količinu koju možete izmiksati svojim blenderom ili štapnim mikserom – da vidite hoće li vam se uopće dopasti i da stignete pojesti dok je svježe. Najmanja količina je obično četvrt šalice ili 30-ak grama oraščića (indijskih, badema, oraha, makadamija), ali također se mogu koristiti bučine ili suncokretove sjemenke ili mješavina oraha i sjemenki. Da podsjetimo: rejuvelac je fermentirano piće od slada žitarica koje sadrži bakterije (živa kultura) i te bakterije ono su što će dati sirni okus vašem siru. Od orašaca ili sjemenki izmiksanih sa vodom dobiva se biljno “mlijeko” – odnosno napitak koji bojom i sastavom (ugljikohidrati, bjelančevine, masti raspršene u vodi) podsjeća na mlijeko.

Znači ipak imamo i mlijeko i fermentaciju! Sad već taj pojam sira mnogo jasnije djeluje 😀

Postupak:
Namočene oraščiće sa malo rejuvelaca usitnite u blenderu ili štapnim mikserom u uskoj staklenki. Tekućine treba biti samo toliko da možete usitniti oraščiće, pa je bolje dodati premalo nego previše. Dobivenu smjesu prekrijte gazom ili papirnatim ubrusom i ostavite na sobnoj temperaturi dan-dva da fermentira. Probajte nakon dana, a nakon dva je obično spremno za spremanje u hladnjak i korištenje. Primijetiti ćete da je postalo rahlo, prožeto mjehurićima i da je miris prijatna mješavina slatkog i sirnog.


Kako ga jesti?
Kao sirni namaz ili meki sir – bilo takav kakav jest ili dodati u njega sjeckano bilje (npr. vlasac ili češnjak), začine (npr. kajenski papar ili cimet i vaniliju), namazan na krišku svježeg ili tostiranog kruha, izmješan s voćem ili nakapan na vrh salate – granica prikladnog je samo vaša mašta.

Ja sam ga ovaj put smazala namazanog na krišku domaćeg kvasnog kruha s grila, uz dimljeni tofu, masline i rajčicu. Kremast je i jasno izraženog fermentiranog (“jogurtastog”) okusa, sjajan kao podloga za sendvič ili samostalna poslastica koju nekoliko slanih bučinih sjemenki učini pravom porcijom i pol!

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

4 misli o “Veganski sir”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s