Singl Fiš ili Fiš paprikaš za jednu osobu (sa domaćom tjesteninom!)

Nedavno su mene i potomčicu prijatelji pozvali da sudjelujemo u spravljanju pravog domaćeg fiša, kako ga kuha prijateljičina majka somborka, i zaljubila sam se u taj proces i to slasno jelo. Domaća svježa tjestenina, aromatični ljuti paprikaš sa tri vrste riba, miris svježe vatre i duboka odanost prijateljstva koje želi dijeliti – sve to čini iskustvo fiša sasvim posebnim. Malo je reći da otkad sam došla kući smišljam kako bi replicirala barem taj okus u svojoj kuhinji za jednu, posebno ove vikende kad dijete ode tati na konak i prepusti me mojim eksperimentima  😀

Potpuni proces opisan ovdje zahtjeva nešto više pripreme, no i takav vam neće oduzeti više od sat vremena – no, ako vam se to čini previše preskočite pripremu domaće tjestenine i poslužite fiš uz kupovne široke rezance.

Potrebno (za jednu porciju):

Tjestenina:
100 g brašna
prstohvat soli
1 jaje

Singl (jedna porcija) fiš paprikaš:
žlica ulja
luk srednje veličine (ovdje malo žutog malo crvenog)
mljevena paprika – što pikantnija to bolje
sušeni feferoni
sol, papar
češanj češnjaka
100 ml passate (pasirane rajčice) ili žlica koncentrata rajčice
100 ml bijelog vina – po želji!
komad ribe – odrezak ili file neke veće ribe koju možete nabaviti

Što se tiče ribe tehnički u fišu bi trebala biti riječna riba poput soma, šarana, štuke – no bilo koja krupnija riba snažnog okusa također može biti upotrebljena. U praktičnom smislu to bi značilo da mi se pastrva čini prenježnog okusa te bi se sasvim izgubila u paprikašu, a male morske ribe poput sardina bi posve promijenile narav jela. Losos ili tuna su previše kompaktni, ali zato fileti oslića, kolja ili som svakako mogu zamijeniti riječnu ribu u ovom fišu.


Postupak:
Za tijesto posolite i umutite jaje i pomalo dodajte brašno da dobijete tvrdo tijesto. Mijesite rukama nekoliko minuta da se sve poveže. Čak i ako izgleda malo mrvičasto sad na početku nakon što umotate tijesto u plastičnu foliju (ili stavite u malu vrećicu) i ostavite 15 minuta da odmara biti će dobro hidrirano. Dok tijesto odmara pripremite sve za fiš.

Za fiš zagrijte ulje u dubljoj posudi, dodajte nasjeckani luk i malo ga posolite te ga na laganoj vatri pirjajte bar 15 minuta da posve omekša. Nakon 10-ak minuta dodajte usitnjeni češnjak i sve začine, a kad se i oni malo poprže dodajte pasatu, vino (ako koristite) i oko 2 dcl vode. Neka se kuha na srednjoj vatri par minuta dok izrežete tjesteninu.

Zakuhajte vodu u većem loncu za kuhanje tjestenine. Odmoreno tijesto razvaljajte dosta debelo, na jedno 3 mm i izrežite na štapiće kao što je prikazano. Ako imate mašinu za tjesteninu možete tijesto također narezati na nešto tanje široke rezance. Ova količina tijesta dovoljna je za dvije porcije no ja sam skuhala pola i drugu polovicu ostavila u frižideru pobrašnjenu u zatvorenoj posudici i skuhati ću je za dan-dva.Kad voda provrije posolite, spustite rezance u lonac i kuhajte dok ne proplivaju + 2 minute.

U fino reducirani gusti temeljac paprikaša spustite ribu i kuhajte nekoliko minuta, ovisno o debljini i vrsti ribe koju koristite. U mom slučaju sa filetom oslića to je bilo 5 minuta. Ako je potrebno dolijte vode da imate željenu količinu jušnog dijela.

Poslužite! Ovaj singl fiš bio je jako zadovoljan okusom singl fiša! Slast ukuhanog luka, nježna kiselost rajčice, snažna ljutina feferona – krenu mi suze i odštopa se nos i samo dok razmišljam o tome. Tjestenina je čvrsta i klizava, savršene veličine za grabljenje žlicom, a meso ribe lista se podatno se dajući krupnim zalogajima.
poslužena porcija
Sve ono što sam željela sadržati u ovom jelu ostvarilo se i kuhati ću ga još mnogo mnogo puta – pa čak i za drštvo! 😀

Isprobajte i uživajte u ovoj pravoj porciji i pol!

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s