Štrudla 5 začina (sa trešnjama)

U ovu srijedu predstavljam još jedan vrlo jednostavan tehnički post, a koji će možda pomoći u tome da jedete fino i brzo i ne bacate već kupljeno voće.

Kako je možda jasno posjetiocima ovog bloga koji su se sreli s klafutijem u nedjelju, trešnje su preuzele moj frižider pa ih valja utrošiti prije nego se pokvare. U ovoj prilici koristim kupljeno vučeno tijesto zbog njegove široke dostupnosti i jednostavne primjene, ali tko ima više vremena  može se odlučiti i na vučenje svoga – postupak se, iako jednostavan, u tom slučaju proteže na bar sat vremena pa više nije tako praktičan – iako je i dalje rezultat savršeno slastan.

Trešnje se za ovu prigodu ručno očiste, rastavljajući ih na polutke, da komadići budu manji i smjesa sočnija – i začinjaju mješavinom 5 začina. Raskošni miris i lagana pikantnost komplimentira trešnjama, nadopunjavajući njihovu voćnu slatkoću interesantnim i toplim notama azijske mješavine začina.

Potrebno (za 2 raskošne porcije):
2 lista vučenog tijesta (ja volim integralno “Okusi Zavičaja” iz Lidla jer ukusno, a posve jednostavno; samo brašno, voda i ocat – kao i u domaćem tijestu)
30 g otopljenog maslaca (biljni za veganski kolač)
1 žlica krušnih mrvica
250-300 g očišćenih trešanja
1 žlica šećera (do 3 da bude baš slatko)
1 žličica škrobnog brašna
1/4 žličice mješavine 5 začina (5 spice powder; zvjezdasti anis, komorač, sečuanski papar, cimet i klinčić – ja sam svoj kupila u Farmi)
žlica mlijeka (sojino ili bademovo za veganski kolač)

Postupak:
Ugrijte pećnicu na 180°C.
Trešnje očistite, dodajte šećer, škrob i začin i pomiješajte. Ovu smjesu možete koristiti i kao punjenje za druge pite (od prhkog tijesta) ili mrvljenac (engleski crumble cake) s voćem.
Odmotajte listove tijesta i složite jedan na stolnjak te premažite otopljenim maslacem. Preko njega položite drugi list koji također premažite maslacem i onda cijelu površinu posipajte sa žlicom mrvica.
Na oba kraja tijesta, najbliži sebi i najdalji rub, 3 cm od ruba rasporedite smjesu trešanja i zatim, uz pomoć stolnjaka, zamotajte trešnje u tijesto do sredine lista.
Prerežite študlu na komade koji stanu u protvan koji ste odabrali za pečenje i složite u lagano namašteni lim. Odozgo premažite ostatkom maslaca i žlicom mlijeka.
Pecite 20 minuta u ugrijanoj pećnici. Ako vam se čini da prebrzo tamni na vrh stavite alu foliju i ispecite do kraja. Ako volite hrskavu štrudlu kad je izvadite iz pećnice odmotajte i ostavite da se hladi. Ako (kao ja) volite vlažniju, meku štrudlu ostavite zamotano da listovi povuku vlagu.

Poslužite samo narezano ili naprašeno mljevenim šećerom (ili mješavinom šećera i cimeta) ili možda uz kuglu sladoleda za pravo osvježenje. Ja ovu štrudlu najviše volim toplu, dok je voće unutra taman palo ispod temperature ljepljive magme koja prži nestrpljive jezičine i uživam doista u bogatom mirisu 5 začina i pikantnosti koju daju. U slučaju da mi koji komad ostane i prenoći ujutro je, uz veliku šalicu mlijeka, ovo odličan aromatičan doručak – stvarno prava porcija i pol!

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s