Klafuti sa trešnjama

U ovo doba predljetne raskoši kratkotrajnog voća dobro je imati na repertoaru neke trikove da se izbjegne povlačenje tužne jagode ili trešnje po frižideru. Volim ih kad uđu u sezonu, ali treba ih svakodnevno brati i jesti jer brzo propadaju i ako niste raspoloženi za spremanje zimnice ta voćna najezda brzo postane zamorna napast. Bar meni tako. I onda kad više ne mogu ni zamisliti pojesti svježu trešnju makar stajala ispod drveta najljepših bordo privjesaka – onda prelazim na gerila rat kolačima.

Klafuti (francuski izvornik je clafoutis) je jednostavan – a divan! – desert od trešanja i pečene kreme od jaja (teksture kao nešto kompaktnija zagrebačka kremšnita). Pečene trešnje u ovom desertu nabubre i radi koštica koje ostaju u njima tijekom pečenja ostanu snažnog, bogatog okusa – a opet krasno nadopunjene raskošnim okusom kreme nježno zaslađene i aromatizirane vanilijom. Isti se postupak može primijeniti i na drugo voće no u tom slučaju zove se flognard (francuski flaugnarde).

Klafuti se tradicionalno poslužuje kao slastica no s obzirom na mnogo voća i proteinski sastav tijesta-kreme ja ga često pojedem i kao samostalan obrok za doručak ili večeru.

Za 2 raskošne (obrok) porcije ili 4 porcije deserta potrebno je:
40 grama brašna
60 g šećera
200 ml mlijeka
2 jaja
1/2 žličice ekstrakta vanilije
prstohvat soli
maslac za posudu
trešnje, cijele i oprane

Postupak:
Predgrijte pećnicu na 180°C.
U posudu stavite brašno, šećer, mlijeko i čvrsto pomiještajte da se ujednači.
Dodajte jedno po jedno jaje i umutite kratko pjenjačom, no nemojte stvarati puno pjene. Dodajte sol i vaniliju.
Namažite posudu maslacem. U ovom trenutku preostaje samo staviti voće i tijesto u posudu i gurnuti u pećnicu na 30-40 minuta no također možete upotrijebiti ovaj trik ako ne volite da voće “sjedi” na dnu:
Ulijte pola smjese od jaja i stavite 10 minuta u pećnicu – da se krema stegne.
Nakon 10 minuta izvadite kremu, složite voće na kremu i nježno preko voća (koristeći zaimaču) ulijte ostatak tijesta.
Stavite u pećnicu i pecite još 25-30 minuta.
Kad je krema napuhnuta i zlatna odozgo i izgleda potpuno zgusnuta izvadite i ohladite – te prionite!

Klafuti se jede topao, mlak ili posve hladan i može se pripremiti i dan unaprijed i čuvati u hladnjaku. Možete na naprašiti štaub-šećerom, nadopuniti ga tučenim slatkim vrhnjem ili ga smazati kao ja; još toplog, bez ikakvih dodataka, uživajući u snažnoj aromi jaja i teksturi gustog želea, prekrasnoj za rezanje vilicom.
peceni klafuti
Aromatično i slasno – i sa dozom opasnosti radi koštica u trešnjama! – to je baš prava porcija i pol!

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

3 misli o “Klafuti sa trešnjama”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s