Proso i juneći gulaš

Za ručkom, na poslu, jedno od najčešćih pitanja kad se ugleda proso u mom tanjuru uvijek je:”Kako to kuhaš?”

Zaista, vrlo jednostavno.

Bez obzira morate li izbjegavati gluten radi zdravstvenih teškoća ili samo želite ukusan i brz prilog da nadopuni lepezu krumpir-tijesto-žganci-riža – proso je odličan odabir. Iako se u Hrvatskoj uzgaja  i uglavnom može nabaviti samo jedna vrsta prosa (Panicum miliaceum L. ili obično proso) u svijetu se više od deset vrsta komercijalno uzgaja, najviše u Indiji koja godišnje proizvede 11 milijuna tona prosa (za usporedbu Hrvatskoj se proizvede 460 tona). Blagi samostalni okus prosa omogućava njegovo lako kombiniranje sa drugim namirnicama – slatkim ili slanim – a također i vrlo široku primjenu; od palačinki i griza, preko kaša i pudinga do pilava, popečaka i kolača (za kruh ga je potrebno miješati sa nekim glutenskim brašnom).

Za ovu srijedu pripremila sam vrlo jednostavan naputak za kuhanje prosa (korištenjem tzv. apsorpcijske metode), a za inspiraciju dodajem i 10-minutni gulaš iz ekspres lonca.

Potrebno (za 2 porcije prosa za prilog):
1 žličica masnoće po želji
1/2 šalice* prosa (100 g)
1 šalica vode (240 ml)
prstohvat soli

*ja koristim mjerne šalice radi jednostavnosti jer je porcija žitarica za 1 obrok uvijek 1/4 šalice suhe žitarice (riža, palenta, ječam, proso, heljda, zob,…)

Gulaš (2 porcije):
1 žličica masnoće po želji
150 g junetine
50 g mrkve
50 g luka
1 češanj češnjaka
1/2 konzerve rezane rajčice
1/2 šalice vode
začini po želji: vegeta, sol, papar, čili, kumin

Opcionalno:
1/2 žlice brašna i 50 ml vode za zgusnuti umak

Priprema:
Za prilog od prosa posudu ili tavu s poklopcem zagrijte, dodajte ulje i proso i miješajte 2-3 minute da se poprži. Prženjem će razviti ugodan miris i potamniti nekoliko nijansi. Ne treba biti jako tamno, čim požuti i zamiriše dovoljno je prženo. Dodajte vodu i sol (ili začinjeni temeljac) i promiješajte pa pokrijte. Smanjite vatru na najmanje i pustite pokriveno da krčka 10 minuta. Ugasite i ostavite poklopljeno.

Za gulaš zagrijte lonac od ekspres lonca i u njemu masnoću po izboru (ulje, mast, kokosovo ulje,…nešto s visokom temperaturom dimljenja) pa dodajte na zalogaje narezanu junetinu. Ostavite par trenutaka da se zaprži s jedne strane i zatim okrenite. Neki će se dijelovi zalijepiti za lonac no ne brinite, to sve pridonosi bogatom okusu jela i odlijepiti će se čim se ulije tekućina (voda će napraviti deglaziranje). Dodajte luk narezan na veće ili manje komade, nasjeckanu mrkvu, usitnjen češnjak i začine. Ulijte rezanu rajčicu i vodu i promiješajte. Poklopite ekspres lonac i čim dođe na “radnu temperaturu” smanjite i kuhajte 8 minuta. Ugasite, maknite s vrućeg kola i pričekajte da se pritisak prirodno spusti. Gulaš je gotov! Ako ga želite zgusnuti vratite na plamen i ulijte brašno izmiješano s vodom i kuhajte minutu da se zgusne (tako ugusto pripremljen ja često jedem samo s kruhom i salatom).

 

Kad otklopite proso prvo ga vilicom promiješajte da se razrahli, a zatim poslužite. Za još bogatiji okus možete mu dodati začine ili kao ja ovdje poslužiti ga uz sambal oelek i kiselo vrhnje; sambal da žari svojom plamenom moći čilija, a vrhnje da blagotvorno hladi između ljutih zalogaja.

sve na stoluDobar tek i uživajte u ovoj pravoj porciji i pol!

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

2 misli o “Proso i juneći gulaš”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s