Korma s piletinom

Često se u dućanima nađem u čudu pred proizvodima koji se tek pojavljuju pa ih onda držim u rukama, čitam i okrećem, nesklona potrošiti novac na neku glupost koja će ležati na dnu frižidera neupotrebljena. No, ovdje već godinama internet (i znanje engleskog) stiže u pomoć pa svaku stvar s kojom ne znam što bi započela mogu ukucati u tražilicu i začas odlučiti što s tim – pogotovo sad kad ljudi na Youtube stavljaju i čitave postupke pripreme jela. Potomčica također rado sudjeluje u sličnim radostima te u dućanima nerijetko donosi isključivo slatka i slana međuobrok (snack) čudesa uz riječi:”Ovo još nismo probali!” 😀 Neki dan u Kauflandu našla sam korma smjesu na sniženju pa budući da je već gledam neko vrijeme neodlučna radi cijene iskorištavam ovu priliku za isprobavanje.

Korma je zapravo “saft” južnoazijskih zemalja. Riječ korma na urdu jeziku znači dinstanje i otkriva način pripreme. Poput našeg safta meso se prvo malo poprži sa svih strana da se “zatvori” karameliziranom koricom koja će zadržati bogatstvo okusa u mesu, a također zlaćanim karamelom oplemeniti raskoš jela. Korma pasta je pri tome mješavina začina i obično orašaca koji bogatstvom pridonose kalorijskoj vrijednosti jela uz davanje arome i stvaranje smjese koja omogućuje gust šug (tal. sugo=umak) koji se ne razdvaja na vodenu i masnu komponentu – baš kao što to u domaćim saftovima čini brašno.

Kormu je također moguće i vrlo jednostavno pripremiti bez kupovne korma smjese, no brzina i jednostavnost ovog dodatka čini njegovu dostupnost vrlo privlačnom opcijom za brze obroke koji su također dovoljno privlačni za goste.

Potrebno (za jednu raskošnu ili 2 normalne porcije):
150 g pilećih prsa, narezanih na veličinu zalogaja
manji luk, nasjeckan sitno
1 češanj češnjaka, usitnjen
1 cm đumbira, nariban
50 g korma paste s kokosom
100 ml mlijeka ili grčkog jogurta
žličica ulja ili masnoće po želji
opcionalno: začini po želji da se pojača okus (sol, papar, nešto ljuto)

Za posluživanje:
Prilog: kruh – kvasni ili beskvasni, tjestenina, riža, njoki, žganci, proso – što god najviše volite ili je trenutno najprikladnije

Budući da se ovo jelo brzo priprema dobro je sve potrebno izvaditi da vam bude pri ruci (mise en place).
Zagrijte prikladnu posudu s poklopcem, dodajte odabranu masnoću (ovo je izvrsna prilika za kokosovo ulje s mirisom, a ja sam imala otopljenu pileću masnoću), na masnoći popržite luk da povene pa dodajte komadiće piletine.
Piletinu popržite sa svih strana da promijeni boju, pa dodajte naribani češnjak i đumbir (može se izostaviti no meni paše taj dodir svježine uz gotovu smjesu).
Promiješajte da dobro zamiriše pa dodajte korma smjesu i miješajte dok se sve meso pokrije smjesom. Smanjite temperaturu, ulijte mlijeko (obično ili kokosovo) ili jogurt, izmiješajte te pokrijte da se na niskoj temperaturi kuha 10-ak minuta da se sve zgusne (ako koristite tamnije meso, a ne prsa, trebati će koja minuta dulje).
Skuhajte prilog. U ovoj prilici ja sam pripremila tajlandsku jasmin rižu jer mi je njena zamamna aroma i specifičan okus baš krasan pratioc kokosu u saftu.

Korma s kokosom je samo jedan od dostupnih okusa pa ako vam taj nije privlačan izaberite drugi – također će biti ukusno, no niti u ovom okus kokosa nije prominentan i neće preuzeti okus mesa, čak ni ovako nježnog kakvo su pileća prsa.
Prije no što ćete ugasiti vatru dobro promiješajte i probajte; treba li soli, papra, čilija? Dodajte po želji.

korma zalogajPoslužite prilog preliven kormom uz kakvo povrće. Kod mene je to bila svježa salata, ali i ukiseljene krasno pristaju. Također po želji nakapajte sa žlicom-dvije svježeg jogurta za temperaturnu opreku i veselje u kušanju. Minimum truda, nešto novo i slasno, dvadesetak minuta od starta do stola. Umak je gust i aromatičan, meso meko i punog okusa – to je baš prava porcija i pol! 🙂

 

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s