Turska pizza ili lahmacun

U današnje vrijeme premišljanja naših praksa jedenja, kad hrana koja nam dolazi na stol nije samo uvjetovana blizinom, podnebljem i religijom, i ja također povremeno razlažem razloge za i protiv jedenja nečega. Što se tiče mesa, osjećam da je moj odnos prema mesu pravi #volimmeso odnos pun poštovanja; ne jedem ga često no znam odakle dolazi i čak i više nego inače sve se iskorištava i ništa ne baca. Također, kao i sa ostalom hranom koju jedem, smatram da nam hrana osim nutritivne vrijednosti mora činiti i radost.

Ovo je jelo upravo takvo – prilagodljivo, snažno mesno i pravi praznik aroma i okusa – sreća na stolu.

Turska tradicionalna kuhinja ima nekoliko jela s ovim motivom; etli ekmek (“kruh s mesom”) koji je najmanjeg formata i često se, poput pite, reže na dijelove, lahmacun (od arapskog “meso sa tijestom”) koje je velicine tortilje i jedan do dva cijela čine porciju, do raskošnih pide (ravni kruh, flatbread – poput lepinje) koje se peku prazne, no služe omatanju mesa, osobito kebaba – a koje je zapadna tradicija danas sasvim približila izgledu debele, mesne pizze podignuta ruba.

Svaki od ovih formata ima svojih prednosti, no za svakodnevnu kuhinju koja služi i želucu i oku ovaj mi se čini najbolji i zato danas pripremamo lahmacun (izgovara se la-ma-đun).

Potrebno (za 4 lamađuna, odnosno 2 porcije):
Tijesto:
1/2 šalice mlijeka (120 ml)
1 žlica ulja
1/2 žličice suhog kvasca
1/4 žličice dijastatičkog slada ili šećera
1/4 šalice graham brašna (oko 40 gr)
1/2 šalice bijelog brašna (oko 80 g)
prstohvat soli (oko 1/4 žličice)

Nadjev:
manja paprika (ili po komad različitih – slatke i ljute)
manji paradajz
luk (30 g)
češanj češnjaka
50 g mrkve
začini: peršin, majčina dušica, vegeta, mljeveni kumin, crvena paprika, papar
1 žlica kondenzata rajčice
130 g mljevenog mesa – tradicionalno se stavlja govedina ili janjetina no svako crveno meso je dobro. Ako baš morate koristiti piletinu onda neka to bude zabatak, a ne bijelo. Na slikama je svinjetina.

Za posluživanje:
svježe ili ukiseljene salate, ljuti umak, tzatziki, jogurt, feta sir (po želji)

Postupak:
od svih sastojka umijesite tijesto, pokrijte i ostavite da se diže 1 sat na toplom mjesto.
Kad je tijesto skoro spremno (oko 45 minuta dizanja) predgrijte pećnicu na najvrućiju temperaturu (moja ide do 275°C) te pripremite nadjev. Ako imate kamen za pečenje (pizza stone) i njega ubacite u pećnicu da se grije.
Za nadjev povrće očistite, usitnite i izmiksajte u multipraktiku (može se i nasjeckati nasitno, ali to je puno posla) te zatim pomiješajte sa začinima i mesom (najbolje rukama).
Pripremite sve dodatke za posluživanje; salate, umake, ukiseljeno povrće.
Kuglu tijesta nježno izbacite na pobrašnjenu površinu te podijelite na 4 dijela (svaki će biti oko 60 gr).Komade tijesta pritisnite da izađe zrak i oblikujte u kuglice.
Jednu po jednu kuglicu tanko razvaljajte (oko 2 mm) te stavite ili na lopaticu za pizzu (da je možete spustiti na pizza kamen u pećnici) ili na malo nauljeni pleh i raširite na njega 1/4 nadjeva – slobodno to učinite prstima, lijepo pritiskajući da sloj svuda bude jednak. Ako vam se učini da je smjesa malo prevlažna i skuplja se tekućina u rubu posude (jer sol povuče vodu van iz povrća) slobodno ocijedite iz posude nakupljenu tekućinu da je ne stavljate na lamađun.
Ubacite spremni lamađun u pećnicu i pecite 5-7 minuta dok rijesto ne bude napuhnuto i zlaćano i smjesa mesa i povrća pečena.
Vadite iz pećnice i slažite na krpom obloženu rešetku da se ne “vlaži” odozdo i da ostane toplo dok čekate da sve budu pečene (ako je to u vašoj kući moguće – jer može se jesti i svaka vruća kako izlazi iz pećnice ;))
Dodaci se mogu trpati na površinu i lamađun jesi samo tako, no također može se napuniti i presavinuti (da bude kao sendvič) ili zarolati kao tortilja.

Ovo je jelo pravo slavlje okusa – miriše na svježe pečeni kruh, hrskavih krajeva i slasnog mekog i začinjenog mesa, a također i izgleda fantastično.

lahmacun-sa-tzatzikijem

Za ovu prigodu ja sam ga nakapala Brutalerom, napunila svježim tzatzikijem i između zalogaja osvježila se gutljajem  hladnog, sladnog piva. Mesno, vruće, ljuto, slasno – bila je to prava porcija i pol!

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

2 misli o “Turska pizza ili lahmacun”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s