Domaći tofu

Sad kad znate napraviti sojino mlijeko možete se okušati i u vještini pravljenja domaćeg sojina “sira” to jest – tofua. Ovaj recept je za “čvrsti” tofu, ali on je dosta mekši nego gumena stvar koju možete kupiti u dućanima. Može se koristiti za slana jela poput Niku Dofu, miso juhe ili tofua u slatko-kiselom umaku (Dubu-jorim). Dobar je za kuhanje, dinstanje, prženje, mariniranje i pečenje – ali također i za miksanje u kreme s voćem ili čokoladom. Ako vas sve to nije nagovorilo samo da spomenem da je ušteda s obzirom na cijenu nevjerovatna jer 250 g ovog tofua možete klopati već za oko 2 kn (detaljna računica u tekstu o pravljenju sojinog mlijeka).

Potrebno (za oko 250 g tofua):
2 L mlijeka (svježe pripravljenog jer kupovna mlijeka uglavnom imaju stabilizatore pa je tesko predvidjeti kako će se siriti – no ako ste u raspoloženju za eksperiment možete i to probati)
1.5 žličica nigarija* rastopljeno u pola decilitra vode

*Nigari je koagulant za sojino mlijeko, no nije jedini koagulant. Mlijeko također možete “usiriti” sa octom, limunovim sokom ili epsom soli (gorka sol). Kako je nigari sada dostupan u većini većih dućana (pakira ga i Encijan, a izuzetno je povoljan u Farmi gdje ga možete kupovati u malim porcijama, friško izvaganog) možda je najbolje početi s ovim koagulantom.

Pribor:
veliki lonac (najmanje 3 litre)
kuhača ili silikonska špatula
Sito ili tofu preša (modla)
komad gaze ili vrećica za cijeđenje

Proces:
Rastopite nigari u vodi.
Svježe pripravljeno mlijeko, ocijeđeno od okare, vratite u oprani lonac i provjerite mu temperaturu. Između 85-90°C je idealna, no ako ne posjedujete termometar iskoristite znanje da se sojino mlijeko može “usiriti” i na nižoj temperaturi sa malo više koagulanta (do 2 žličice). Sa nigarijem koji smo priredili najbolja je temperatura mlijeka malo prije nego će zavrijati – pa ako slučajno pretjerajte u grijanju sklonite sa vatre i pričekajte 3-5 minuta.
Ulijte rastopljeni nigari i promiješajte mlijeko, pokretom u obliku broja 8 – da se sasvim izmiješa.
Odmah ćete primijetiti stvaranje gruša (razdvajanje “sira” i “sirutke”), na početku sitnog, ali brzo postaje sve povezaniji.
Poklopite posudu i ostavite 15 minuta da gruš padne na dno.
Iscijedite sirutku s vrha (možete odgrabiti šefljom ili šalicom da vam bude lakše ili poklopiti sitom za cijeđenje tjestenine pa nježno odlijati), a gusti gruš usipajte u pripremljenu gazu na cjedilu ili tofu preši. Unaprijed namočena gaza lakše se odvaja od gotovog sira ili tofua.
Umotajte i pritisnite tanjurićem (ili umetkom preše) te opteretite sa par limenki ili punom bocom – na 15 minuta.
Nakon 15 minuta odmotajte vaš svježi blok tofua, stavite ga u čistu posudicu koja se može držati u hladnjaku i natočite na njega hladne vode toliko da ga pokrije (samo do vrha, ne da pliva u vodi). Spremite tofu u hladnjak do uporabe – ILI ga samo pojedite sasvim svježeg!

gotovi-tofu

Ako nikad niste probali svježi tofu ovo će za vas biti praznik. Nježnog mirisa, lagano slanog okusa, sočan i slastan -svježi tofu sadrži svu slast sojina mlijeka ujedno ne bivajući ni sličan. Ako imate malo vremena da bloku dozvolite da se ohladi isprobajte ga nakapanog soja sosom i sa malo kolutića zelenog dijela mladog luka, đumbira ili limunove korice – što je japansko jelo zvano hiyayakko (hiya = hladno, yakko = samurajev sluga).

To je prava samurajska porcija i pol! 😉

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

7 misli o “Domaći tofu”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s