Naopaki kolač sa kukuruznim brašnom

Ja doista nisam čovjek za slatkiše. Ako dodje do pitanja:” Komad torte ili kobasica?” bojim se da se torta može osjećati vrlo sigurno nepojedena, no neka slatka jela svojim bogatstvom okusa i arome ipak imaju sigurno mjesto u mojoj kolekciji recepata. Jedan od takvih je i ovaj kolač, s malom varijacijom na klasični Tarte Tatin – ali varijacijom koja ga pretvara u mnogo više od običnog kolača podižući mu nutritivnu vrijednost i čineći ga savršenom nadopunom laganijem obroku, popodnevnim desertom ili čak slasnim doručkom.

Najbolje u ovom kolaču je njegova tekstura i sočnost, koja opstaje i nekoliko dana (ako je u vašoj kući moguće da toliko potraje). Peče se u malom kalupu, 18 cm, tako da od kompletne količine ispada 4 (kad je kriška obrok) do 6 (kad je kriška desert) kriški koje neće imati sudbinu povlačenja danima po frižideru. Kukuruzno brašno ovom kolaču daje prirodnu slatkoću, a opet nije pretežak zbog dovoljno običnog brašna i praška za pecivo.

Potrebno (za jedan 18 cm kalup ili 20 cm tavu koja može u pećnicu):
50 g kukuruznog brašna (žutog)
70 g pšeničnog brašna
1 puna žličica praška za pecivo
60 g šećera
2 žlice ulja
5 žlica mlijeka
1 jaje

Karamel:
30 g margarina ili maslaca
30 g šećera

2 manje jabuke

Postupak:
Pripremite sve sastojke. Pripremite posudu za pečenje: ako je to tava dovoljno je nauljiti, a modlu za tortu kao što je moja bolje je namazati i pobrašniti. Zagrijte pećnicu na 180°C
Sve sastojke za tijesto izmiješajte, dobiti ćete gusto tijesto koje se da lijevati. U slučaju da je jako tvrdo dodajte još žlicu-dvije mlijeka.
Jabuke prerežite i odrežite sredinu pa svaku polovicu narežite na 4 kriške. Možete i guliti ako želite no ja to ne radim, kora je ukusna i puna vlakana koja će pomoći probavljanju kasnije.
U šalici 30g margarina i 30 g šećera zagrijte u mikrovalnoj da se rastopi i ulijte na dno kalupa. Također možete rastopiti šećer i maslac u tavi u kojoj ćete peći (jedna posuda za pranje manje ;))
Složite jabuke u posudu.Na gusto složene jabuke ulijte tijesto, što ravnomjernije, ali nije problem što jabuke tu i tamo izviruju – važno je samo da donji dio svih kriški bude uronjen u tijesto.
Ako pečete u modli obložite dno folijom da karamel ne procuri.
Stavite u pećnicu i pecite 30 minuta. Provjerite štapićem ga li je pečeno i ako ste zadovoljni bojom na vrhu slobodno izvadite.Ako želite malo jaču boju pecite još 5 minuta.
Izvađeni kolač ohladite na rešetki 5 minuta, nježno odvojite špatulom od ruba posude i preokrenite na dekorativni tanjur. Vrh je zlatan, ljepljiv i sa savršeno ukuhanim jabukama kao otocima u moru žutog, bogatog kukuruznog tijesta.

odrezani-komad-naopakog-kolaca
Za dekoraciju ne treba ništa, ali tu je za slikanje upotrebljen mali posip šećera u prahu sa cimetom. Poslužite uz žlicu kiselog vrhnja ili grčkog jogurta kao opreku slatkoći kolača i bit će to prava porcija i pol!

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

2 misli o “Naopaki kolač sa kukuruznim brašnom”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s