Niku Dofu

Niku dofu (ili niku tofu) je jedno od mojih najdražih jela, a također jedno jelo azijske svakodnevne kuhinje koje mislim da ima izuzetno veliku vjerovatnost svidjeti se nekome tko nikad nije probao tofu i voli tradicionalnu kuhinju nesklonu eksperimentima. Niku je japanska riječ za meso, a tofu je sojin proizvod blagog okusa koji se kod nas najčešće prodaje kao vegetarijanski nadomjestak mesu (znači niku dofu = meso i tofu).

Iako brendiranje tofua kao “nadomjestka za meso” nema nikakvog smisla što se tiče izgleda i okusa – u ovom jelu bogatstvo tofua kao blage i proteinske namirnice dolazi do punog izražaja. Pripremom zajedno s mesom i biranom (a opet vrlo jednostavnom) mješavinom začina dobiva se divno glavno jelo snažnog umami okusa, niskokalorično, a sa mnogo bjelančevina, zasitno – ali ne i teško.

Dodatna zanimljivost koja me posve fascinira u japanskim jelima kao niku dofu je to da je luk u njima često povrće, a ne začin. U kuhanim jelima u luku se uživa narezanom na debele kriške, karameliziranom i punom slasti – a ne sakrivenom u sićušnim mrvicama koje se rastope u temelju jela.

Potrebno (za 1 raskošnu porciju):

1 manji komad mesa (cca 70g) tanko narezan. Tradicionalno se upotrebljava govedina, no niku je bilo koje meso, a ja najviše volim svinjetinu.
1 češanj češnjaka
1/2 + 1 žlica soja sosa
1/4+1/4 žličica šećera
100 g tofua (ja pravim domaći, ali može pola kupljenog paketića)
1/4 šalice (55 ml) vode
1 žlica sakea (ili 30 ml finog, slađeg bijelog vina)
1 mrkva, narezana na tanke ploške
1 srednji luk ili mesnatiji mladi luk
malo ulja za tavu


Priprema:
Meso tanko narezati i izmiješati sa češnjakom, 1/4 žličice šećera, 1/2 žlice soja sosa i ostaviti da se marinira od par minuta do preko noći u hladnjaku.
Dok se meso marinira prikupite sve ostale namirnice jer je priprema vrlo brza.očistite i narežite mrkvu. Ogulite luk i narežite na ploške.
Ugrijte tavu, dodajte malo ulja i kratko popržite meso, samo da bogato zamiriše i promijeni boju.
Dodajte tofu, mrkve, luk. Složite lijepo jedno do drugog odvojeno, ne miješajte i ne gnječite.
Posipajte preostalom četvrtinom žličice šećera, žlicom soja sosa, dodajte sake i vodu i pokrijte poklopcem.
na srednoj vatri kuhajte 10-12 minuta. Povremeno malo promiješajte, ali ne miješajući sastojke.Kad tekućina povrije jelo je gotovo.
Poslužite uz svježe skuhanu rižu.

Svi dijelovi ovog jednostavnog jela divno se nadopunjuju. Meso je mekano, na mjestima prekriveno hrskavim soja sosom i predivnog punog okusa. Tofu kao spužva upije divne arome, a odozdo se lijepo zapeče. Luk bude karameliziran, slastan, a u velikim dijelovima koji savršeno nadopunjuju rižu, a mrkva svojom posebnom teksturom, čvrsta i kad je potpuno kuhana, i vedrom bojom daje lijepu opreku.
niku-dofu-sa-porcijom-rize
Na početku uvijek počnem vadeći dijelove na zdjelicu riže, uživajući u različitim zalogajima, a onda za kraj sačuvam rižu koju ubacim u tavu da svojom vlažnošću sa tave skine sve te predivne slatko-slane zapečene dijelove.

Brzo, jednostavno i ispunjavajuće – stvarno prava porcija i pol!

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

3 misli o “Niku Dofu”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s