Okara-knedlice sa suhim šljivama

Otkriće okara-njoka prošli tjedan donijelo je veliko uzbuđenje mom malom kućanstvu jer rijetka su jela koja od stroge potomčice od prve dobiju prolaznu ocjenu, a kamoli budu iznova zatražena na meniju. Tako smo u nedjelju opet kuhale sojino mlijeko (ovaj puta za tofu) da bi imale svježe okare (soja koja preostane od kuhanja mlijeka) koju ćemo pretvoriti u njokiće otkrivene u prošlom postu o brzonjezu… i dok sam oblikovala njokiće za dodatne porcije koje ću za probu smrznuti palo mi je na pamet da je krumpirovo tijesto za njoke također i tijesto za knedle pa možda bi i okara-knedlice bile dobre kad su okara-njoki tako slasni.

Zamišljeno – isprobano: jedna porcija tijesta umjesto u njoke pretvorena u knedlice.
punjenje knedlica
Potrebno (za 4 porcije, odnosno 24 knedlice):
okara od 100 g soje od koje je skuhano mlijeko, čvrsto ocijeđena
1 šalica (oko 120 g) brašna, dodajte pomalo jer možda vaša okara nije tako čvrsto ili je čvršće ocijeđena
12 suhih šljiva, prepolovljene

Postupak:
Od još tople okare i brašna umijesite tijesto i podijelite na 4 dijela. Tijesto treba samo biti sasvim izmiješano da nema suhih dijelova, ne treba ga dugo obrađivati. Dijelovi na kojima trenutno ne radite neka budu pokriveni zdjelicom dok čekaju. Tijesto se uopće ne lijepi pa uglavnom ne treba brašniti radne površine da bi se lijepo oblikovalo.
Dio po dio podijelite na 6 kuglica i kuglice spljoštite dlanom pa stavite u svaku po pola suhe šljive. Ovo je također mjesto na kojem možete oblikovati u “zmije” i narezati na njoke ako ste se predomislili.
Kuglice čvrsto zamotajte oko šljiva da nigdje ne vire. Slobodno ih stisnite u pesnici par puta da čvrsto okruže šljivu i da nema zračnih mjehura unutar knedlice.
Kad oblikujete sve knedlice (ili njoke) možete ih smrznuti na pladnju u zamrzivaču. Smrzavanje traje oko 3 sata. Smrznute spremite u vrećicu za smrzavanje da zauzimaju manje mjesta u škrinji ili podijelite u pojedinačne porcije za brzo pripremanje.
Ako ih nećete smrzavati možete ih kuhati odmah, spustite u vrelu posoljenu vodu i kuhajte dok ne isplivaju + 1 minuta.
Ako ste ih smrznuli zakuhajte vodu i spustite još smrznute kuglice te pustite da isplivaju + 2 minute.


Za posluživanje ja knedlice najviše volim popržene na maslacu sa krušnim mrvicama. Potresanjem tave naprijed-natrag knedlice pokupe sve mrvice i oblože se jednakomjerno sa svih strana.

Poslužite vruće, posuto sa malo vanilin-šećera ili uz vrhnje zaslađeno medom. Na presjeku su divne, sa zlatnim slojem mrvica na vrhu, nešto kompaktnijeg tijesta nego krumpirove i sa aromatičnom sredinom koncentrirane slatkoće suhog voća. Nakon malo laganije večere ovaj desert je izvrsna nadopuna koja pretvori obrok u pravu porciju i pol!

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

3 misli o “Okara-knedlice sa suhim šljivama”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s