Akacija “u košulji”

Jedna od najboljih stvari u proljeću je sezonska raskoš koju nam priroda pruža da napunimo stol i želuce. Neke stvari, poput jagoda, u ovo doba nalaze se svuda i društvo (počevši sa preprodavačima) ih aktivno gura na tanjure, no drugi prehrambeni artikli ostaju skriveni i epikurejski – nepoznati, a poznati.

 

drvo akacijeJa obožavam cvjetove akacije; njihov nježan, sladak  miris i savršenu teksturu. Da sumiram: kad vidim drvo akacije u cvatu zakruli mi u želucu.

Ako imate priliku nabrati pregršt cvjetova negdje izvan grada, gdje nisu uz cestu i izloženi nakupljanju prljavštine i smoga, isprobajte ovaj proljetni specijalitet. Kad berete čuvajte se pčelica jer i one rado uživaju u akacijinom nektaru, no berite bez nasilja – jednostavno pričekajte da obave svoje pa vi svoje, trgajte samo peteljke cvjetova, ali ne i grančice. Odaberite grozdove cvjetova koji su svježe otvoreni, na njima je obično nekoliko najdonjih cvjetova još zatvoreno – ti su najslađi.

Potrebno (2 porcije):
Pregršt cvjetova akacije (20-30 grozdastih cvjetova)
1 jaje
½ šalice brašna (60 g)
Mlijeko ili mješavina mlijeka i vode za umiješati gustu smjesu za palačinke (oko 1 šalice ukupno, cca 240 ml)
Prstohvat soli
Ulje za prženje

Opcionalno: ¼ žličice praška za pecivo za pjenastije tijesto


Postupak:
Ako ste cvjetove brali u plastičnu vrećicu čim prije ih izvadite jer će se od kondenzacije na vrećicu “upaliti” i brzo početi trunuti. Ne treba ih prati već samo dobro pregledati i izbaciti eventualne stanovnike.
Od jaja, brašna, soli i mlijeka (eventualno i praška za pecivo) umutite gusto tijesto za palačinke.
Ugrijte tavu, premažite uljem i namačite cvjetove u tijesto pa pržite na srednjoj vatri s obje strane dok ne dobije lijepu boju i cvjetovi omekšaju. Peteljke će na ovaj način biti zgodne ručkice za prženje ili za trpanje palačinkica u usta. Također možete cvjetove skinuti sa peteljki i umiješati u tijesto pa žlicom dozirati smjesu na tavu. Ovo je moj preferirani način jer se tako dobiju malo veće i sočnije palačinkice.
Poslužite pošećereno ili nakapano tekućim medom, po želji – ali dovoljno su slatke i aromatične i bez ičega. Okus cvjetnog nektara snažan je i ugodan, miris svjež i prožimajuć. Prava porcija i pol proljeća na tanjuru! 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s