Hamburgeri s okarom

S obzirom da smo u srijedu skuhali sojino mlijeko i dobili finu, dosuha iscijeđenu okaru, mislila sam da odmah pokažem i što se s njom može skuhati. Kako je to namirnica sa mnogo proteina, a i vlakana, od nje se mogu napraviti izvrsni hamburger odresci, slasni i zasitni. Vrlo nježan temeljni okus okare dozvoljava miješanje sa najrazličitijim namirnicama i začinima mu se može dati svaki okus u punom rasponu od slanog do slatkog. Sljedeći recept vrlo je jednostavan i može se po želji nadopunjavati i mijenjati da bolje pristaje vašem ukusu.

Kao bonus recept danas pokazujem i kako napraviti peciva kojima sam ove hamburger odreske pretvorila u hamburger sendviče odnosno kolokvijalno – hamburgere. Same burgere (odreske) možete poslužiti i zasebno, uz varivo, rižu ili na salati – kako vam god najviše odgovara.

Peciva (3 komada):
1/2 šalice mlakog mlijeka (120 ml)
1/2 žličice kvasca
1 ravna žličica šećera (ili 1/4 žličice tj. 1.5 g dijastatičkog slada)
15 g sojinog brašna
1 žlica pšeničnih klica
100-120 g glatkog brašna
1/4 žličice soli

Mlijeko za premazivanje, sjemenke lana i sezama za ukras

Zamijesite tijesto od svih sastojaka. Ostavite da se diže 40 minuta. premijesite, oblikujte i ostavite da se peciva dižu 10 minuta prije nego počnete grijati pećnicu na 180°C. Prije nego gurnete peciva u pećnicu premažite ih mlijekom i posipajte sjemenkama. Pecite 8 minuta uz ventilaciju, 10 bez.


Burgeri (3 komada*):
1/2 okare od jedne proizvodnje mlijeka iz prošlog posta na ovom blogu (tj. okara koja nastane od 50 g suhe soje, iskuhana i jaaaako istisnuta)
120 g mljevenog mesa (svinjetina, mješavina, piletina,…po želji)
30 g luka
1 češanj češnjaka, grančica-dvije peršina
2 žlice nasjeckanog mladog luka
50 g mrkve, sitno naribane
1 vrhom puna žlica Podravka mješavine za pikantnu kobasicu (ili bilo koja mješavina soli i začina koju vi volite npr; ravna žličica Vegete, 1/2 žličice crvene paprike, 1/4 žličice granula češnjaka i 1/4 žličice crnog papra)


Sve sastojke izmiješajte rukama u kompaktnu masu i držite pokriveno u hladnjaku prije pečenja. Ukusno je pečeno i odmah, a može se i marinirati do 24 sata u hladnjaku (tako da ne morate sve ispeći odmah, nego neke danas, a neke sutra za ručak). Pecite na srednje vrućoj tavi oko 3 minute na jednoj strani, okrenite i pokrijte poklopcem pa nakon 3 minute otkrijte, okrenite i otklopljeno pecite do željene boje. Neljepljiva (non-stick) tava bolja je za ovaj posao od čelične ili ljevanog željeza jer odresci su dosta sočni i neće razviti koricu izvana kao čisto meso ili smjesa s jajima).

U ovoj verziji nema jaja i krušnih mrvica, ali ako vam se smjesa čini presipka slobodno dodajte (kad okara nije jako iscijeđena smjesa je sipkija).
posluženi hamburger odrezak
Poslužite! Na vrućem ili tostiranom pecivu, uz hrpu krumpirića iz pećnice, tri vrste salate i svakakve umake. Iskoristite kalorije koje ste ušparali dodavanjem soje i povrća u faširanac da ga bogato zalijete majonezom i prekrijete debelom ploškom topljivog sira 🙂 Neka to ne bude samo porcija nego prava porcija i pol!

* Zašto 3 komada? Jer ja obožavam ove faširance i rado pojedem jedan i za večeru (s novom kombinacijom priloga), dok potomčica ipak uživa u nečem drugom za sljedeći obrok.

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

3 misli o “Hamburgeri s okarom”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s