Domaće sojino mlijeko

Pravljenje sojinog napitka (kojeg zovu mlijeko iako ne uključuje mliječne žlijezde) je jedna od vještina za koju me najčešće pitaju pa mi se čini zgodnim, iako je recepata na netu mnoštvo, zapisati i ovdje par riječi o tome.

Postupak pravljenja sojinog mlijeka vrlo je jednostavan, a ako volite sojino mlijeko i često ga pijete ušteda je nevjerovatna u usporedbi sa kupnjom tog napitka gotovog u dućanu. Ovisno o proizvođaču i aromatizirajućim opcijama (vanilija, čokolada, karamel,…) cijena sojinog mlijeka je u prosjeku 12-20 kn/L, a ovo mlijeko možete uživati već za 1 kn/L. Naravno, cijena će varirati ovisno o repromaterijalu (soji, vodi, zaslađivaču, aromatizirajućim tvarima) i energiji (koju utrošite za miksanje i kuhanje) no u većini slučajeva biti će to značajna ušteda, a kao dodatni bonus dobiti ćete i okaru – suhu tvar ocijeđenu iz mlijeka, punu vlakana i proteina i izvrsnog okusa, a koju možete upotrijebiti za pečenje kruha, kolača, pravljenje faširanaca, granole i slično.

Ja soju obično kupim na samoborskom placu jer je tamo najjeftinija (cca 8 kn/kg), koristim vodu “iz pipe” i vrlo jednostavan proces pripreme.

Potrebno (za 2 L mlijeka):
100 g suhe soje
2 litre vode u lonac, a + 1/5 litre stavi u posudu sa strane

Pribor:
veliki lonac (najmanje 3 litre)
blender
nešto za miješanje (npr. silikonska špatula)
Sito
komad gaze ili vrećica za cijeđenje

Opcionalno:
preša za čvarke
1 ravna žlica šećera (ili drugog zaslađivača poput meda ili slada)
aromatici: cimet, kakao prah, ekstrakt vanilije, karamelizirani šećer, kardamom


Proces:
Namočiti 100 g suhe soje dan ranije (preko noći) ili ujutro prije posla.
Izmiksati ocijeđena zrna sa oko 2 dcl vode skroz što je moguće sitnije
Za to vrijeme staviti 2 l vode da se grije i kad se izmiksa soja s vodom u sasvim sitnu kašu uliti masu u vodu na štednjaku i pustiti da zavrije
Dok se grije smjesa se jako pjeni pa je dobro upotrijebiti veći lonac i ne ići daleko od štednjaka da se povremeno promiješa. Pjena koja se diže na vrh može se obrati (i baciti), ali ja to ne radim. Nakon što provrije smanji se plamen i za kratko pjena posve nestane čim par minuta vrije.
Nakon što je zavrijalo kuhati 10-20 minuta ovisno koliko gusto mlijeko želite, okus postaje blaži već nakon 10 minuta vrijanja, miris bude sladak, poput pudinga.
Dok mlijeko kuha pripremiti posudu za procijediti mlijeko, sito na vrhu i gazu.
Procijediti tekućinu kroz gustu gazu, istisnuti što više mlijeka iz okare koristeći gazu, snagu, a ako imate i prešu za čvarke koja će savršeno istisnuti mlijeko i pripremiti finu suhu okaru za korištenje u drugim projektima.
U dobiveno mlijeko dodati 1 ravnu žlicu šećera (ili drugog sladila po želji) da zaokruži okus, a ako želite i nešto za aromatiziranje; žlicu kakao praha, vaniliju, karamelu, začine.
Čestitam! Sad imate 2 litre domaćeg sojinog mlijeka. Pretočite u čiste flaše, najbolje ove sa gumenim (flip-top) čepom koji se dade čvrsto zatvoriti da ne ulazi zrak. U hladnjaku traje do najviše 7 dana (jer je bez konzervansa), a s obzirom da nema nikakvih tvari za homogenizaciju sklono se iztaložiti – pa ga izmućkjte prije točenja.

Meni je najfinije kad je još vruće i često maznem bar šalicu “odmah s peći”, a kakao napitak sa sojinim mlijekom je nenadmašan. Osim za piti izvrsno je i za kolače, palačinke ili za pravljenje majoneze od mlijeka. Od mlijeka u ovom omjeru soje:vode također radim i domaći čvrsti tofu.

Suhi dio – okaru – sasvim ocijeđenu, usitnite i spremite u hladnjak (do 5 dana), zamrzivač (do mjesec dana) ili dehidrirajte u pećnici na 120°C.

Sa ovako korisnom vještinom svaka porcija postaje porcija i pol! 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

34 misli o “Domaće sojino mlijeko”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s