Peciva punjena sirom

Ponekad nam baš treba vrući kruščić da privuče pogled za stolom, a da je opet jednostavan i ne zahtijeva posebna znanja. Ova peciva su baš takva; pjenasta, zamamna i mirisna – a ujedno tako jednostavna da se mogu pripremiti i kao dio večere preko tjedna.

Potrebno (2 porcije, 8 kuglica):

1/2 šalice mlekog mljeka (120 ml)
1/2 žličice suhog aktivnog kvasca
1 žličica šećera
1 žlica brašna od odmašćenih bučinih sjemenki
120-140 g bijelog brašna
1/2 ravna žličica soli

Za punjenje:
8 kockica sira po želji, najbolje edamca, trapista i slično (cca 50 g)
+ malo ulja za pečenje


Postupak:
Rastopite kvasac i šećer u mlakom mlijeku. Ako niste sigurni je li vaš kvasac još živ ostavite otopinu 10 minuta da se aktivira. Trebala bi postati pjenasta na vrhu i ako nije bacite otopinu i nabavite novu vrećicu kvasca.
Bučino brašno i 120 grama brašna pomiješajte sa soli i dodajte aktivirani kvasac u mlijeku. Miješajte da se sve poveže u kuglu tijesta pa izbacite na pobrašnjenu površinu i premijesite. Ako je tijesto ljepljivo dodajte još malo brašna da vam se ne lijepi za ruke i stol, ali ne previše. Ovako malu količinu tijesta ne morate dugo mijesiti: 3-5 minuta je čisto dovoljno. Tijesto će postati lijepa elastična kugla koja kad je pritisnuta brzo zapuni otisak od pritiskanja. Stavite u malo pouljenu posudu (samo da vam bude lakše izvaditi tijesto kasnije, inače nije ulje potrebno) i pokriveno ostavite na toplom mjesto da se diže. Toplo mjesto; da temperatura bude oko 35°C, može biti nakratko ugrijana pećnica, zavjetrina kraj radijatora ili npr. aparat za jogurt kao kod mene. Također, ako želite tijesto koristiti kasnije, u ovoj fazi ga možete umjesto na toplo mjesto staviti u frižider – preko noći ili radnog dana dok ne dođete s posla. Ono će se lijepo dići sporijom fermentacijom u hladnjaku i čekati će vas spremno poslije posla ili ujutro.


Kad se tijesto udvostručilo u volumenu, za oko 40 minuta u toploj fermentaciji, lagano ga izbacite na pobrašnjenu površinu, istisnite iz njega zrak i izrežite na 8 dijelova. Svaki dio oblikujte u kuglicu i u sredinu utisnite kocku sira te čvrsto zatvorite tijesto. “Šav” na kojem se spaja tijesto stavite prema dolje u nauljenu posudu koja može u pećnicu.
Sada stavite kuglice da se pokrivene dižu na toplom mjestu oko pola sata i zagrijte pećnicu na 200°C obična pećnica, 180°C pećnica sa ventilatorom.
Prije stavljanja u pećnicu peciva premažite mlijekom ili maslacem/uljem za ljepšu boju na vrhu.
Pecite 10-12 minuta. Poslužite odmah – no upozorite jelce da je u njima vrući sir da ne bi bilo nezgoda.
izbliza
Pečena peciva mekana su radi korištenja mlijeka, pjenušavo dignuta i sa snažnim mirisom tostiranih sjemenki i karamelizirane korice. Izvrsno idu uz sve kao zamjena za kruh, a također su odlična grickalica za uz pivo, kojoj je teško odoljeti – prava porcija i pol!

 

 

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

3 misli o “Peciva punjena sirom”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s