Lakto-fermentirana brokula i mrkva

Lakto-fermentacija je kiseljenje uz pomoć bakterija iz obitelji Lactobacillus koje se prirodno nalaze na biljkama i koje imaju sposobnost da pretvore šećere u mliječnu kiselinu (lactic acid). Mliječna kiselina je prirodni konzervans koji onemogućuje rast štetnih bakterija, a također čuva vitamine i poboljšava probavljivost fermentirane hrane. Postoje mnoga istraživanja koja ilustriraju i podupiru vrijednost probiotika za ljudsko zdravlje, pogotovo zdravlje probavnog trakta, a proizvesti vlastito lakto-fermentirano povrće izuzetno je jednostavno.

Također i vrlo praktično ako, kao ja, kupite veći paket radi pristupačnije cijene pa se nađete u dilemi što sa toliko zelja, cikle ili brokule 😀

Bliži prijatelji već znaju da sam veliki zaljubljenik u lijepe teglice pa povremeno dobijem neku koja jednostavno “zove” da ju se napuni nekim finim sadržajem koji će biti slastan, ali i izgledati lijepo na polici frižidera ili na trpezi. Kod odabira posuda za fermentaciju najbolje je odabrati nereaktivne posude (staklo je super, glinene ili porculanske posude i ćupovi također) koje se daju dobro oprati i stanu negdje na skrivenu policu i kasnije u frižider.

Osim povrća potrebna vam je voda i sol. Ja koristim vodu “iz pipe” i nikad nisam imala problema (iako ponekad donesem i vodu iz Jambrišakovog vrela na Ponikvama – no nema zamjetne razlike) i običnu morsku sol. Vodu ne trebate “luftati” (da izračite klor) niti kupovati himalajsku sol, ali ako želite slobodno koristite što god vam je najzgodnije.

Za ovaj projekt potrebno vam je:
cvjetovi brokule
kriške mrkve (možda isto pretvorene u cvjetove ;))
voda
sol

Slana otopina za brokulu, cjetaču, mrkve i slično tvrdo povrće treba biti 2-postotna. To znači da na 2.5 dcl vode ide 5 g soli (1 ravna mala žličica).

Postupak:
Posude i povrće dobro operite. Prebrišite radnu plohu i sve si tamo složite.
Povrće narežite ili natrgajte na sitnije komade i čvrsto složite u odabranu posudu. Kad birate posudu razmišljajte o tome da treba staviti nešto na vrh da stisne povrće i potopi ga – jer će dijelovi koji vire biti izloženi zraku pa stoga skloni pokvariti se; osušiti ili popljesniviti – a to ne želimo. Stvar za stiskanje može biti mali tanjurić, staklena podloga za svijeću, iskugani kamen, vrećica s kamenčićima ili vodom ili plastični umetak za zimnicu.
Napravite slane otopine malo više nego će vam trebati i slobodno taj višak spremite negdje u bočici da dolijete kroz koji dan kad tekućina u pripremljenoj posudi malo splasne.
Na stisnuto povrće nalijte slanu otopinu pokrijte gazom ili papirnatim ručnikom učvršćenim gumicom i ostavite na sobnoj temperaturi da fermentira.


Nakon 2 dana primijetiti ćete mjehuriće i da se tekućina malo zamutila. Ponjušite. Ako već miriše kao da vrije, slatkasto i “travasto”, probajte povrće, svakako nakon 3 dana na sobnoj temperaturi. Ako su komadi povrća koje ste pripremili jako veliki trebati će duže da se počne stvarno osjetiti kiselina pa pustite još koji dan. Za ovakve male komade kao na mojim slikama nakon 3 dana vrijeme je za poklopac i stavljanje u hladnjak.
Proces kiseljenja će se sporije nastaviti i u hladnjaku, a meni je najdraže za početi jesti nakon 7+ dana ukupno od stavljanja u fermentaciju.

Izgleda lijepo, hrskavo je, predivan pratioc za sve od vege sendviča u mekom pecivu do kajgane s cijeđenim jogurtom i kriške kiselog kruha kao u mom jutrošnjem doručku.

doručak

Prava porcija i pol! 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

5 misli o “Lakto-fermentirana brokula i mrkva”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s