Danas kad imamo priliku sa mnogim se egzotičnim sastojcima sresti na policama hrvatskih dućana nema razloga ne istestirati nove okuse, pogotovo kad se uklapaju u jednostavna, a slasna jela koja bez problema možemo poslužiti i gostima.
Nedavno sam u Kauflandu na sniženju pronašla zelenu kari pastu (green curry paste) i samo sam čekala da naiđe prilika da je upotrijebim. To je mješavina sitno samljevenih začina poput kari lišća, limunske trave, čilija, đumbira i ribljeg umaka – slana i ljuta i vrlo aromatična. Meni to paše jer volim jake začine, ali tko je nema ili kome je prejaka može ovo jelo začiniti i sa solju, paprom i nešto limuna – i dalje će biti vrlo ukusno i vizualno privlačno.
Recept sam našla u knjizi Indian Recipes Love-Food biblioteke i prilagodila ga sastojcima koji su nam bliži koristeći ovu fantastičnu tehniku kratke pripreme dijelova koji se spoje nakon kuhanja.
Potrebno (za jednu porciju):
Komad ribljeg filea (125-150 g smrznutog oslića)
žličica ulja
mali luk – usitnjen
1 cm korijena đumbira – dvije kriškice za ribu, ostalo sitno nasjeckati
1/4 žličice kurkume (za boju)
3 dcl vode
1 žličica zelene kari paste
1 žličica ribljeg umaka (ali može i soja sos ili sol ako nemate, ili zdrobljeni inćun ako volite okus fermentirane ribe)
30 ml kokosovog mlijeka (ovdje kupljeno, no može i domaće)
voda
50 g rezanaca po želji (ovdje capellini, jer se kuhaju 3 minute, ali može bilo koja koju volite, samo produžite/skratite vrijeme kuhanja prema proizvodu)
Dodaci po želji: zeleni dio mladog luka, nasjeckani feferončić, kriška limuna ili limete
Priprema:
Prikupite sve sastojke, pristavite vodu za tjesteninu – ovo je recept koji se jako brzo sprema pa je najbolje sve imati na dohvat ruke.Kad voda zakuha ubacite tjesteninu.
Stavite ribu sa dvije kriškice đumbira u manju posudu (prema veličini filea) i prelijte vodom samo da pokrije ribu. Zakuhajte i kad provrije kuhajte 3-5 minuta pa ugasite i ostavite pokriveno.
U drugoj posudi (može tava) na laganoj vatri zagrijte ulje, pa pržite luk, sjeckani đumbir i kurkumu dok sve ne omekša i lijepo zamiriše. Dodajte zelenu kari pastu. Ako prebrzo tamni slobodno ulijte malo vode i dalje miješajte na niskoj temperaturi.
Ocijedite tjesteninu i stavite na stranu.
Ocijedite ribu i natrgajte na komadiće, a vodu u kojoj se kuhala iskoristite da podlijete začine. Dodajte (promućkano!) kokosovo mlijeko. Probajte i dotjerajte okus: soli, ribljeg umaka, još malo kokosovog mlijeka, papra – po ukusu.
Složite porciju; u lijepu zdjelicu prvo rezance, pa ribice i onda nježno prelijte juhom (ako vam ostane uvijek možete još dodati kad pojedete dio rezanaca i ribe). Na kraju ukrasite mladim lukom i ostalim dodacima i prionite.
Aromatično, ljuto, slasno, sa jasnim okusom ribe i citrusnim notama koje proviruju iz kremastog kokosa – prava porcija i pol!
5 misli o “Kokosova riblja juha s rezancima”