Ocijeđeni jogurt

Ocijeđeni jogurt, grčki jogurt, sir od jogurta ili labneh – sve je to isti proizvod nastao ocijeđivanjem sirutke od svježeg jogurta. Totalno me to fascinira, promjena koja se tako dogodi; od jednog prehrambenog proizvoda dobiju se dva, različita od njihova prethodnika i sa različitim (i poboljšanim!) svojstvima. Ocijeđeni jogurt može se koristiti u kuhanju gdje je stabilniji u termičkoj obradi (ne razdvaja se kod kuhanja), a od sirutke, u slučaju da je ne želite odmah popiti, moguće je proizvesti albuminski sir (riccotu) – pa tek onda ostatak sirutke popiti!

Bavila sam se već prije cijeđenjem jogurta, ali nije mi se sviđalo cijeđenje kroz gazu -jednostavno mi se činilo da previše jogurta (i sirutke i gustog diela) ostane u gazi, proces je bio nekako preprljav i zahtijevao je preveliku količinu mlijeka/jogurta koju nas dvije  nismo uspjevale pojesti prije nego bi se ukiselilo, prestarilo ili nam dosadilo. A onda sam nedavno u kuhinjskom dijelu Müllera doživjela epifaniju i sve se promijenilo.

Ta da!

Nu čarobnog artikla koji me riješio muka s prevelikim porcijama jogurta: rezervni filter za aparat za kavu!

filter

“Prava” cjedila za jogurt kod nas je nemoguće nabaviti, a izvana ih naručiti preskupo je uz nikakvu garanciju da će takva osjetljiva stvar preživjeti putovanje. Ovakav se rezervni filter nadopuni papirnatim, može odjednom izfiltrirati jogurt od pola litre mlijeka, sjajno izdvoji sirutku, zauzima malo prostora i dobiveni ocijeđeni jogurt može se potpuno izvaditi iz njega bez gubitaka.

Odličan recept za grčki jogurt dobila sam od prijateljice Vedrane, kojoj ne smeta da recept podijelimo i s vama 🙂

Domaći grčki jogurt:
1l mlijeka
1 čvrsti jogurt
1 jušna žlica kiselog vrhnja
Mlijeko se zagrije/skuha (ja ga prokuham jer kupujem domaće na mljekomatu). Prstom probaš koliko je toplo.  Ak’ možeš držat prst bar 5-10 sek, to je to. Pomiješa se skup’ jogurt i vrhnje i onda se umiješaju dobro u mlijeko. Poklopiš. Ja onda stavim u pećnicu koju sam zagrijala na 50 C i tak pustim 30-60 min i ugasim. (U nekim receptima piše da se ostavi samo lampica da gori u pećnici, u drugima da se lonac umota u deku/krpe/ručnik…yeah,right). Zaboravim na to 8-12h. Smjesu koja se stvori ostavi se u frižideru da se cijedi kroz cjedilo/krpu/pelenu još nekih 4-6h (može i dulje).

 

Isprobala sam jogurt po Vedraninom receptu i divan je; kremast, masan i sladak – savršen za npr. tortu od sira. Za prilike kad želite nešto manje masno i sa više kiselosti izostavite vrhnje i dajte jogurtu da sazori koji dan u hladnjaku nakon fermentacije. Ako ne kupujete mlijeko na mljekomatu onda kupite u dućanu mlijeko označeno kao “svježe”, a ne UHT mlijeko – jer se UHT mlijeko (ultra-high temperature processed = zagrijano na ultra visoku temperaturu u procesu pasterizacije) često ne da lijepo izfermentirati radi promjenjene proteinske strukture.

Za ovu priliku na fotkama napravila sam jogurt od pola litre mlijeka i pola čvrstog jogurta, bez vrhnja. Pustila sam da fermentira 8 sati, ubacila ga u hladnjak na 6 sati da se zaustavi fermentacija, a zatim ocijelida. Za cijeđenje filter sam obložila papirnatim filtrom iz Lidla (100 kom/kutija), nasadila sve na mjerni vrč i nakon što sam filter napunila jogurtom cijedio se nekoliko sati u kutu hladnjaka (od 2 do 24h – ovisno koliko ocijeđeni jogurt želite). Na kraju imala sam 230 g grčkog jogurta, malo manje od 3 dcl sirutke i brzo ponovo čistu kuhinju 🙂

Predivan kiselkasti krem sir koristili smo za svašta – od doručka sa granola pahuljicama do mazanja sendviča i tortilja i preljeva za salatu.

Kao mali desertni međuobrok uparen sa banana čipsom (slika gore) posebno je slastan – prava porcija i pol! 😉

 

 

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

7 misli o “Ocijeđeni jogurt”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s