Meki takosi sa čupanom piletinom

Ponekad kad otkrijem novi sastojak noću sanjam kako ga uklapam u svoje kuharske planove.

Kao kad sam prije nekoliko tjedana otkrila da se odnedavno može lako nabaviti brašno od odmašćenih sjemenki bundeve. Aromatično, s mirisom tostiranih bučinih sjemenki, ono je slasni napad na osjetila. Ima ga za kupiti na prodajnim mjestima mljekare Veronika, a ja sam svoje nabavila na subotnjem samoborskom placu.

Odmah sam ga isprobala u žemljicama i prekonoćnim zobenim pahuljicama (i oboje je profitiralo od ovog slasnog sastojka), ali mislim da sam tek s ovom primjenom konačno stvarno pogodila zlatnu žilu užitka. Ove tortiljice za meke takose (soft taco) savitljive su, mirisne i snažnog umami okusa i bez problema mogu se nositi sa svakojakim punjenjima. Danas sam ih nadopunila varijacijom na predivan recept Laure Pazzaglia sa hippressurecooking.com koji sam pripremila u ekspres loncu za desetak minuta (4 min kuhanja na pari), no uz malo više vremena bez problema moguće ga je skuhati i bez ekspres lonca.

Potrebno je za 2 porcije:

Čupana piletina s povrćem:
1/2 žličice ulja (kokosovo daje lijepu aromu, ali može bilo koje)
1 polovica pilećih prsa (oko 200 g)
manji luk
1 češanj češnjaka
60 g mrkve narezane na štapiće
1 žlica leće (ovdje proklijana, ali može i kratko namočena ili crvena koja se ne mora namakati)
pola paprike
pola šalice* vode
sol, papar

Tortilje (4 velike ili 8 malih):
1/2 šalice minus jedna žlica običnog bijelog glatkog brašna (cc 67 g)
1 žlica brašna od odmašćenih koštica bundeve (7 g)
1 žličica ulja
1/4 žličice soli
1/4 žličice praška za pecivo
3-3.5 žlice vode
malo brašna za posipanje površine kod valjanja tortilja

Za posluživanje:
ocijeđeni jogurt (mi smo imali domaći, ali može grčki kupovni, krem sir ili kiselo vrhnje)
salsa od rajčice
tanko narezana salata ili kupus
ljuti umak (sriracha!)
ili vaš omiljeni dodatak poput ribanog sira, guakamole umaka ili zgnječenog začinjenog slanutka

S obzirom na vrlo brzu pripremu ovog obroka započela sam prvo sa piletinom da joj dam koji trenutak da odmori u umaku dok vruće tortilje stignu na stol.

Ugrijati ekspres lonac na srednjoj temperaturi i u njemu kokosovo ulje. Posoljena pileća prsa spustiti u vrući lonac i pustiti da se s jedne strane zapeče. Izvaditi piletinu, dodati luk i kratko okrenuti na korici zaostaloj od piletine, usuti sve ostale sastojke i pola šalice vode te posoliti popapriti i na vrh svega staviti plietinu zapečenom stranom gore. Zatvoriti ekspres lonac i kad postigne pritisak kuhati na najslabijoj temperaturi 4 minute. Kad isteknu 4 minute ugasiti vatru, staviti na stranu i ostaviti da se pritisak sam spusti. Izvadite piletinu, počupajte ju na manje komade mišićnih vlakana koristeći dvije vilice i vratite u umak, dobro sve izmješajući. Pokrijte.

Dok se piletina kuhala pomiješala sam brašna za tortilje, prašak za pecivo i sol pjenjačom da se brašno sasvim izmješa i “prozrači”. Nisam prosijavala jer me male kvržice bučinog brašna ne smetaju u gotovom proizvodu, ali tko je na to osjetljiv preporučam prosijati. Na kraju sam dodala ulje i vodu i umijesila tijesto, oko 1-2 minute dok ne postane glatko. Tijesto odmah podijeliti na 8  kuglica (ili 4 za velike tortilje). Dok se jedna valja ostale neka su pokrivene preokrenutom zdjelom da ostanu vlažne. Ne čekajte dugo prije pečenja jer će tijesto stajanjem postati premekano i neće se dati lijepo tanko valjati bez dodavanja mnogo dodatnog brašna.

Zagrijte tavu na srednjoj temperaturi i pecite tortilje kratko na nenamašćenoj tavi (oko 1 minutu na prvoj strani i 20-ak sekundi na drugoj) i slažite na tanjur prekriven papirom ili pamučnom krpom (jer se vlaži na dnu kad se hlade pa do vremena posluživanja ona najdonja sjedi u lokvi. Za ove male tortilje ja sam presavinula papir kuhinjske role na četvrtinu veličine – jer su tortiljice promjera oko 12-13 cm ).

Poslužiti piletinu, tortilje i dodatke da si svatko može slagati porcije po želji

 

img_3069

Potomkica je tražila repete tortilja, a mesa i umaka je ostalo taman za jedan burrito bowl (zdjelu sa salatom i rižom) sutra za doručak.

To je bila prava porcija i pol!
*pod šalicom misli se na mjernu šalicu tj. 240 ml

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

6 misli o “Meki takosi sa čupanom piletinom”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s