Puding-tortica

Ja ne volim biti taoc deserta i zato jer sam poželjela kolač ili dva biti osuđena na cijeli protvan kolača koji se “moraju” pojesti. Također ne volim bacati hranu pa često tražim načine da jedno pretvorim u drugo, privlačnije oku i želucu.

Tako je nastala ova tortica; kremasta i slasna, s mirisom maslaca i punjena pudingom od maline.

Sve je počelo od toga što me je mama podarila punom kutijom keksa ispečenih za Uskršnju trpezu, keksa koje ni moji roditelji ni mladunče i ja nemamo namjeru pojesti, a žao nam ih je baciti. Znamo da su keksi fini; medenjaci, orah kiflice i prhki zečići (shortbread cookies) su bili ovogodišnji bakin odabir za upotpunjenje gozbe – pa takvi fini mogu i u razne podloge, baš kao ovdje.

 

Za jednu porciju odmjerila sam:

50 g keksa (dva medenjaka ovdje, ali mogu koji god želite “prenamijeniti”)

10 g maslaca, otopiti

 

I za puding:

100 ml mlijeka

1 žličica šećera

1/4 vrećice pudinga po želji (ja sam imala malinu 37 g paketić pa je ovo 9 g)

(opcionalno: ako želite kremastiji puding, posebno onaj od čokolade ili lješnjaka, u ohlađeni puding primiješajte 1 žlicu kikiriki maslaca ili nutele)

Za podlogu tortice izmiksajte ili zdrobite u vrećici kekse u mrvice i umiješajte otopljeni maslac te pritisnite u posudu po želji. Pecite 10 min u pećnici na 160°C da bude hrskava, ako želite (alternativno može i odstajati 10 min u škrinji da bude više sočna).

U međuvremenu skuhajte puding; ugrijte mlijeko u maloj posudi pa dodajte razmućeni puding i šećer ILI jednostavno umutite sve u hladno mlijeko prije nego stavite na vatru i onda na vatri samo miješajući zgusnite.

Desetak minuta hladite puding prije punjenja da vam ne razmoči koru, a napunjenu torticu možete jesti toplu, malo ohlađenu (kao ja – nakon 15 minuta u hladnjaku) ili posve hladnu, možda ukrašenu sa žlicom tučenog slatkog vrhnja.

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s