Poželjeno zelje

Često me pitaju (pogotovo kad tvitam slike hrane) zar ja baš sve jedem i najčešće mi se teško sjetiti nečega što baš onako “mrzim skroz”, no taj nevjerovatni optimizam zapravo proistječe iz krivo postavljenog pitanja.  Jedem sve DANAS i danas mi se teško sjetiti nečeg što mi je muka pojesti.

Kad razmišljam o vremenu prije nego sam si sama kuhala jelo koje odgovara baš tom opisu jest “prisiljeno zelje”. Premokro, prekiselo, preslano, žilavo. Ugh. Definitivno nešto što sam izbjegavala jesti, a ni duljinom pripreme nije oduševljavalo…

…A onda sam prije jedno godinu dana kupila ekspres lonac (dva zapravo jer su 3 i 6L u setu ELO Praktika Plus XL koji sam našla u Mülleru u West Gate) i poželjela zelje.

Ekspres lonci su jedna od stvari koje vam najbrže i najprimjetljivije mogu promijeniti kuharski život nabolje i usput obogatiti u vašu prehranu sa mnogo zdravih sastojaka koje inače gubite drugim načinima pripreme. Štede vrijeme i novac na nekoliko razina; skraćenom pripremom, manjom potrošnjom struje ili plina, motiviranjem da se odlučite i na jela koja su vas inače odbijala kompliciranim i dugim pripremanjima. Inicijalna investicija u dobar ekspres lonac može biti znatna, ali i ne pretjerano skupa jer dobrih lonaca (kao ELO ili IKEA lonci) ima već od 250-400 kuna).

U ekspres loncu može se pripremiti sve – od temeljca ili graha (za koje ih ljudi obično najčešće koriste) do pečenih purica ili slasnog cheesecake-a (torte od sira).

No za početak poželjeno zelje.

Ja kuham ručkove za sebe ujutro prije posla dok otpremam dijete u školu i ovo mi je jedan od najdražih. Priprema 5 minuta, kuhanje 4 minute, dobro putuje do posla i u termo-torbici za 15 kuna iz Offertisime često ostane topao do podne kad ga smažem u slast.

 

Potrebno (1 porcija):

150 g zelja, usitnjeno na veličinu zalogaja (ja osobito volim sredinu, tzv. “kocen” pa ga uvijek narežem u ovo jelo)

50 g mrkve, narezane na ploške ili naribane

1 manja kobasica (ja sam ljubitelj onih s više kolagena – što će reći kožica – ali vi slobodno koristite mesne ili vege varijante)

1 dcl passate (umaka od rajčice)

1/4 žličice soli

2 – 2,5 dcl vode

Složite sve u hladni ekspres lonac, promiješajte, zatvorite poklopac, odaberite visoki pritisak i stavite na vatru.Kad lonac postigne pritisak (gumbić iskoči) namjestite sat na 4 minute pa smanjite vatru na najslabije.Kad zazvoni sat nakon isteka 4 minute ugasite vatru, stavite lonac na stranu i pustite da se prirodno smanji pritisak (traje oko 10 minuta).

Otvorite i voila – ekspres slast!

Najbolje mi je ono kad dođem doma i otvorim praznu posudicu od ručka da je operem, a od mirisa koji se u njoj zadržao poteku mi sline. To ja zovem fini ručak 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Jedna misao o “Poželjeno zelje”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s